Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αδέσμευτος Τύπος του Σαββατοκύριακου, 26/02/2011: Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΤΕΙ Αθηνών για την πολιτική του μνημονίου


Tσουνάμι κοινωνικών εκρήξεων εν όψει!..


Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

«Τσουνάμι» κοινωνικών εκρήξεων με τους δείκτες ανισοκατανομής των εισοδημάτων να εκτοξεύονται από τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και -κυρίως- να προκαλούν… στρατιές ανέργων, φέρνει η πολιτική του Μνημονίου.
Ερευνα του ΤΕΙ Αθηνών για την «Ανισοκατανομή του εισοδήματος στην Ελλάδα», που εκπονείται από τον καθηγητή Ποσοτικών Μεθόδων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χρήστο Φράγκο και τον τελειόφοιτο φοιτητή, Δημήτρη Κιβωτό, αποκαλύπτει ότι η οικονομική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1960 μέχρι σήμερα εξαφάνισε τη μεσαία τάξη και άνοιξε την ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ενώ για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την πορεία του Συντελεστή Gini, που αποτυπώνει την ανισότητα μεταξύ των εισοδημάτων σε έναν πληθυσμό σύμφωνα με την οικονομική συμπεριφορά του. Συνδυαστικά, χρησιμοποιείται και ο δείκτης S80/S20 που εξετάζει το μερίδιο εισοδήματος που κατέχει ποσοστό 20% του πλουσιότερου πληθυσμού προς το εισόδημα του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει σχετικά από την έρευνα, τα επόμενα χρόνια το 20% των πλουσίων θα έχουν 22 έως 23 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% των φτωχών Ελλήνων. Ενδεικτικά, πέρυσι τα εισοδήματα από το 20% των πλουσίων ήταν έως 20 φορές μεγαλύτερα έναντι των φτωχών.
Ανάμεσα στις αιτίες για την αύξηση της ανισοκατανομής συγκαταλέγονται η ανεργία και τα μικρά εισοδήματα των νόμιμα εργαζομένων στη χώρα μας οικονομικών μεταναστών. «Σε ένα μεγάλο έργο υποδομής οι επιχειρηματίες αυξάνουν το κέρδος τους και, άρα, τον πλούτο τους, εάν προσλάβουν μετανάστες τους οποίους πληρώνουν με χαμηλά ημερομίσθια», τονίζει στον «ΑΤ» ο κ. Φράγκος.
Αποδεικνύεται, μάλιστα, ότι όσο η ανισοκατανομή αυξάνει επηρεάζεται η ανεργία, όπου σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τη μέθοδο της εκθετικής εξομάλυνσης, μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 1.300.000 άτομα, μεταξύ των οποίων ανασφάλιστοι και μετανάστες. Οι συνέπειες της ανεργίας αποτυπώνονται όπως επισημαίνει ο καθηγητής, σε περιστατικά που έχει καταγράψει το Σώμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με βάση τα οποία τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποτραπεί 61 αυτοκτονίες από υποψηφίους αυτόχειρες που εξεδήλωσαν μέσω διαδικτύου την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις διακυμάνσεις των δεικτών και με δεδομένο το σκληρό περιεχόμενο του Μνημονίου, που ορίζει την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, αλλά και πλήθους κοινωνικών παροχών, στην έρευνα επισημαίνεται ως άμεσο μέτρο αντιμετώπισης της ανισοκατανομής τη ρύθμιση του χρέους, είτε με τη θέσπιση ευρωομολόγων είτε με δανεισμό με χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, αναφέρεται ότι θα πρέπει να προωθηθούν κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό και να ενισχυθούν οι εξαγωγές, ενώ είναι αναγκαία η παροχή ενισχύσεων προς τα χαμηλά εισοδήματα.
Ως εξίσου σημαντικό μέτρο προβάλλεται η πάταξη της διαφθοράς με παράλληλη τιμωρία των ενόχων. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον δείκτη επισήμανσης του βαθμού Διαφθοράς, η Ελλάδα ανέβηκε το 2010 στην 78η θέση από την 71η θέση σε σύνολο 178 χωρών, στην ίδια θέση με την Κολομβία και πάνω από την Τουρκία!
Οταν, μάλιστα, ο πλουτισμός συνδυάζεται με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, ο συντελεστής της ανισοκατανομής παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις. Για παράδειγμα όπως διακρίνεται στο γράφημα, ο συντελεστής Gini την περίοδο της απότομης ανόδου του Χρηματιστηρίου 1997-2002 ανέβηκε κατά δύο επίπεδα!..
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανησυχητική αύξηση της απόκλισης των πλούσιων και των φτωχών μεγαλώνει αν μετρηθεί και η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα πλουσιότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν περισσότερο από τα φτωχότερα, όχι μόνο σε απόλυτο μέγεθος, αλλά και αναλογικά με το εισόδημά τους.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=33954
 

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο ρε Δημητρη, εκανες περιφανους ολους τους φοιτητες του ΤΕΙ Αθηνας με την ερευνα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή